1 oktober t/m 5 oktober 2018

weekvandeeenzaamheid.jpg


300.000 Amsterdammers voelen zich geregeld eenzaam, waarvan 80.000 stadsgenoten zelfs kampen met ernstige eenzaamheid. Eenzaamheid komt dus meer voor dan we vaak doorhebben. Het is ook een onderwerp wat moeilijk bespreekbaar is. Tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid organiseerde Pakhuis de Zwijger samen met de gemeente Amsterdam en het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid verschillende bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten vonden plaats van maandag 1 tot en met vrijdag 5 oktober 2018.

 

We trapten de Week van de Eenzaamheid af met een diner op maandag 1 oktober. We hebben samen gegeten, elkaar ontmoet en geluisterd naar inspirerende verhalen. Samen hebben we meer inzicht gekregen in de vele vormen van eenzaamheid. Maar we hebben vooral ook gewoon contact met elkaar gemaakt en samen stappen gezet om eenzaamheid te verminderen.

Tijdens de themabijeenkomsten kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Op dinsdag 2 oktober stond gebiedsontwikkeling centraal. Hoe draagt de inrichting van de fysieke stad bij aan de strijd tegen eenzaamheid? Welke ontwerpkenmerken in bijvoorbeeld de architectuur of de openbare ruimte kunnen eenzaamheid versterken? Wat zijn de ruimtelijke consequenties van beleid gericht op het terugdringen van de eenzaamheid in de stad? We gingen in gesprek met wetenschappers, beleidsmakers, ontwerpers en andere betrokkenen hoe we rekening kunnen houden met eenzaamheid in de ontwikkeling van de gebouwde omgeving.

Woensdag 3 oktober ging over eenzaamheid & statushouders. Onder statushouders komt veel eenzaamheid voor. Dat klinkt logisch: ze zijn nieuw en kennen nog weinig mensen. Het idee luidt dat als er voor wordt gezorgd dat ze met Nederlanders in contact komen, het probleem zich vanzelf oplost. In de praktijk blijkt het niet zo simpel te zijn. Menselijke connectie en betekenisvolle contacten zijn moeilijker te organiseren dan dekens, speelgoed of meubels. Wat kan de confrontatie met statushouders ons leren over de manier waarop we met elkaar omgaan? Met elkaar gingen we het gesprek aan over eenzaamheid, zowel onder de statushouder als onder mensen die zijn opgegroeid in Nederland.

De laatste themabijeenkomst op 4 oktober stond in het teken van digitaal contact. Kun je met technologie eenzaamheid doorbreken? De mogelijkheden lijken onbeperkt, van online dating tot sociale media en videobellen tot gaming, technologie maakt het steeds makkelijker om in contact te komen en te blijven. Maar zijn jouw Facebook-vrienden ook je echte vrienden? Omdat eenzaamheid voorkomt in alle lagen van de bevolking en onder alle leeftijden bestaat dé oplossing voor iedereen niet. Samen met experts gingen wij op zoek naar kansrijke manieren om eenzaamheid tegen te gaan.

Lees hieronder de verslagen van de bijeenkomsten tijdens de Week van de Eenzaamheid.

Icon Verslag Diner Amsterdams Netwerk Eenzaamheid 1 oktober 2018 (542.7 KB)

Icon Verslag Menselijke Maat 2 oktober 2018 (383.3 KB)

Icon Verslag Status: Eenzaam 3 oktober 2018 (494.3 KB)

Icon Verslag Digitaal Contact 4 oktober 2018 (360.8 KB)