06 november 2017

Lief en ontroerend

Hoe gaat het nu na 1,5 maand experimenteren? Nou het loopt aardig! In de opstartfase was het vooral zoeken naar welk verhaal ik het beste kon vertellen. Ging ik bijvoorbeeld alleen onderzoeken, hield ik het bijv. bij literatuur/ werkveld onderzoek of zou ik ook met concrete koppelingen beginnen?

Mijn eerste blog ging over het vinden van het verhaal/ pr-vorm om Dier&Vriend in "de wereld" te helpen'. Uiteindelijk heb ik nu twee onderzoeksvragen kunnen formuleren, die ik hopelijk kan beantwoorden:

1) Eenzaamheid onder Amsterdammers verminderd door contact met (huis)dieren, de eigenaren en buurtgenoten? Vanuit het pilotproject probeer ik antwoorden te vinden door daadwerkelijk te 'koppelen' en bijvoorbeeld een 0 en 1 meting te gaan uitvoeren.

2) Is het mogelijk om binnen de gemeente Amsterdam een project te realiseren dat zich richt op het verminderen van eenzaamheid door eenzame personen in contact te brengen met huisdieren, diereneigenaren en buurtgenoten? Aan welke voorwaarden moet dit project voldoen en hoe ziet het tot in detail uitgewerkt plan eruit?
 

Activiteiten

Hieraan gekoppeld heb ik activiteiten geformuleerd, welke ik nu uitvoer. Concreet: er zijn nu 9 ‘vrienden’ aangemeld, onder andere via HVO Querido, Prisma, Zorgeloos ambulant, OOPOEH en ook via De Regenboog Groep (DRG), en DRG werk en activering. Het is afwachten of zij allemaal gekoppeld gaan worden. Dat komt onder andere omdat:

- Niet iedereen goed gekoppeld kan worden binnen het tijdelijke karakter van het experiment.
- Niet iedereen gekoppeld kan worden, omdat zij een sterke voorkeur hebben voor een bepaald dier, welke ik nu niet meteen voorhanden heb.
- Zij eerst nog voorbereidt moeten worden voor het uiteindelijk echt wandelen met hond of oppassen van bijvoorbeeld een kat. Met deze vrienden heb ik dan wel uitgebreid contact met hen en hun hulpverleners.
 

Intakegesprek

Met 4 vrienden heb ik nu een intakegesprek gehad en wat was het geweldig om met mijn hond(en), Meneertje (en Amadeus), een kennismakingsgesprek te voeren:

- Hoe lief en ontroerend kan het zijn als iemand huilend vertelt dat zij zo eenzaam is en dat Meneertje toen ook mee huilde. Ze knuffelde hem en moest toen huilend lachen om zijn gedrag en zei dat het ook allemaal goed gaat komen.
- Of de meneer die moeite heeft om van de alcohol af te blijven en graag wil gaan wandelen met een hond om zo afgeleid te zijn en een doel in zijn leven wil krijgen.
- Waar doe je werk voor, iemand iets blijer maken, toch? Toen ik de jonge vrouw die een LVB-problematiek heeft en veel ziek is blij kon maken met het aanbod dat zij mag gaan oefenen met een hond uit laten om zo te leren hoe je voor een hond kan zorgen was mijn dag/ week gemaakt!
- Of de man die niet goed te activeren is via het ‘normale’ werk en activeringstrajecten en nu helemaal enthousiast is om misschien via een nog binnen deze pilot op te zetten honden uitlaat service weer in contact met honden te komen. (Hierover ben ik in gesprek met allerlei partijen.).

Hond of kat


Tot nu hebben alle gesproken vrienden toegezegd alleen gekoppeld te willen worden aan een hond of als tweede keus een kat. Ook zijn er nu in ieder geval zes baasjes die geïnteresseerd zijn om gekoppeld te worden. Vier honden, 1 vogel en 1 kat kunnen nu ingezet worden om mensen blijer te maken. Met een baasje is nu een intake geweest en haar ga ik waarschijnlijk volgende week koppelen aan een (dieren)vriend. Met de andere baasjes zal ik ook een (telefonische) intake voeren en dan zal bekeken worden of zij ingezet kunnen worden. Bij koppelingen worden er afspraken gemaakt onder andere via een aansprakelijkheid contract, wat is aangepast voor deze pilot, nadat de aansprakelijkheid overeenkomst heb mogen overnemen van OOPOEH.
 

Mooi

Het experiment voer ik namelijk ook in samenwerking uit met OOPOEH, IFAW ‘Blijf van mijn dier’[1] en de Dierenambulance Amsterdam. Met hen voer ik gesprekken en kijk ik mee en wissel ik, indien nodig, ook baasjes en vrienden uit om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Het is erg leerzaam en mooi om te mogen zien dat het inzetten van dieren heel goed kan werken binnen een kwetsbare doelgroep.

Uiteraard zoek ik naar gronden en gelden om volgend jaar door te kunnen gaan met dit fantastische project. Of dit mij gaat lukken is helaas nog de vraag en hier voer ik gesprekken over binnen de Regenboog Groep en met de andere samenwerkende partijen, en zoek ik uit waar dit project het beste zal gaan passen. Gelukkig heb ik hier allemaal tot eind december 2017 voor en hoop ik iig een mooi resultaat en methodiek te kunnen neerzetten.
 

De resterende 9 weken?


Ga ik verder met mijn activiteitenplan en hoop ik minimaal vier duurzame koppelingen te maken, waarvan ik hoop dat deze ook zonder mijn inzet door kunnen gaan. Ook wil ik nog meer onderzoeken naar (nieuwe) samenwerkingsverbanden en gelden om van deze pilot een duurzaam project te maken. Ik hoop dan ook begin december een routing en methodiek af te hebben over hoe het beste vrienden en baasjes geworven kunnen worden en hoe te koppelen en begeleiden. Daarnaast wil ik verder onderzoeken of er een werk en activeringstraject passend gemaakt kan worden, zodat de doelgroep bijvoorbeeld hondenuitlater kunnen worden.

Expertmeeting

Mijn passie voor dieren en het helpen van kwetsbare mensen wil ik graag nog verder  verbinden, want na 1,5 maand in dit experiment kan ik constateren, na alle positieve reacties en enthousiaste verhalen, dat het contact met dieren veel mensen gelukkiger kan maken. Daarom ga ik proberen begin december een kleine Diner Pensant/ expertmeeting organiseren met alle betrokken partijen binnen dit experiment om te onderzoeken hoe we hulpverlenend Amsterdam verder ‘diervriendelijk’ kunnen maken.

Interesse in deze bijeenkomst?: Meld je aub aan via; ntvelthuis@deregenboog.org)

Vragen?

Als jullie na het lezen van dit stuk tips, vragen hebben of meer informatie willen, schroom aub niet om mij te contacteren!
 

Heerlijke dag!

 

Nerissa ten Velthuis,

 
Projectleider 'Dier&Vriend'

https://www.deregenboog.org/dierenvriend

Bereikbaar dinsdag t/ m donderdag
Tel: 020- 683 92 60 of 06- 42 69 70 69 

Dit blog is onderdeel van Dier & Vriend


Delen